Verkoudheid bij baby's

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Er bestaat niet één verkoudheidsvirus; er bestaan er maar liefst meer dan tweehonderd!

Weerstand bij baby’s

Ook je baby kan verkouden worden. Via borstvoeding krijgt je baby antistoffen van jou, maar die beschermen niet tegen alle virussen. Je baby heeft ook nog geen weerstand ontwikkeld tegen al die tweehonderd verkoudheidsvirussen, en loopt daardoor meer kans op een infectie. Een verkoudheid is gelukkig meestal onschuldig. Gemiddeld is een kind acht keer per jaar verkouden.

Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties, en een verkoudheid is een virusinfectie. 

Met een dichte neus kan een baby vaak moeilijk drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met een speciale zoutoplossing voor baby’s. Vaak komen de snottebellen dan los en niest de baby ze eruit of slikt ze door.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Meestal gaat een verkoudheid binnen twee weken vanzelf weer over. Het is dus ook niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga wel met je kind naar de huisarts als:

  • een verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt;
  • er ademhalingsproblemen ontstaan;
  • de symptomen verergeren.

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. Uitgebreider onderzoek kan dan nodig zijn.

Kijk ook eens bij:

 

goedgekeurde informatie door Stichting OpvoedenDELEN